27 Haziran 2014 Cuma

Facebook Şifrem Çalındı, Ne Yapmalıyım?

Facebook Şifrem Çalındı, Ne Yapmalıyım?
Facebook Şifrem Çalındı, Ne Yapmalıyım?
Facebook, bir milyarı aşan üye sayısıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi. Bu kadar büyük, devasa sanal dünyada şifresi çalınan, hesapları başkalarının eline geçen binlerce Facebook kullanıcısı var. Şifresi kırılan kullanıcıların özel mesajları, fotoğraf ve videoları şifreyi çalan kişilerin eline geçiyor. Özel mesajlarınızın başkaları tarafından okunması, özel fotoğraf ve videolarınızın başkaları tarafından görülmesi kadar kötü bir şey olamaz. Bu başlıkta şifresi kırılan (hesabı çalınan) Facebook kullanıcılarına hesaplarını nasıl geri alabileceklerini anlatacağız.
Facebook şifresi çalınan kullanıcıların hesaplarını nasıl kurtaracaklarını iki ayrı başlık altında anlatacağız. Birinci başlıkta Facebook şifresi çalınan ama e-posta adresine erişimi olan kullanıcıların ne yapmaları gerektiğini anlatacağız. İkinci başlıkta da hem Facebook şifresi hem de e-posta adresi çalınan kullanıcılara ne yapmaları gerektiğini anlatacağız.

Facebook şifrem çalındı ama e-posta adresim güvende, ne yapmalıyım?

Facebook şifreniz çalınmış ama e-posta adresinizin şifresi değiştirilmemiş ise merak etmenize hiç gerek yok. En kolay kurtarılan hesaplar bu hesaplardır. Öncelikle Facebook'a giriyoruz. Ardından Facebook giriş sayfasında bulunan "Giriş yapamıyor musun?" bağlantısına tıklıyoruz. Bu bağlantı sizi hesap bulma sayfasına yönlendirecek. Bu sayfaya e-posta adresinizi giriyorsunuz ve "Ara" düğmesine tıklıyorsunuz. Hesap bulma sayfasında e-postanın yanı sıra telefon numarası, kullanıcı adı veya ad-soyad ile de hesap bulabilirsiniz. Hesabınızı bulduktan sonra açılan sayfada "Şifremi unuttum?" seçeneğini tıklıyorsunuz. E-posta adresimize erişimimiz olduğu için bu seçeneği seçiyoruz. E-posta adresine erişimi olmayanlar aşağıdaki başlığı okusunlar. "Şifremi unuttum?" seçeneğini seçip "Devam" düğmesine tıkladıktan sonra "Şifre Yenileme" sayfasına yönlendirileceksiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsü gibi bir sayfa olması gerekiyor.
Facebook Şifrem Çalındı
Facebook Şifrem Çalındı - Şifre Yenileme Sayfası
Bu sayfada "Şifremi yenilemek için bana e-postayla bir bağlantı gönder." seçeneğini seçiyoruz ve "Devam" düğmesine tıklıyoruz. Ardından sayfayı kapatıp e-posta hesabımızı kontrol ediyoruz. Bize Facebook tarafından gönderilen şifre yenileme bağlantısına tıklıyoruz ve hesabımıza yeni bir şifre oluşturuyoruz. Yeni şifreyi oluşturduktan sonra hesabınıza giriş yapabilirsiniz. E-posta hesaplarına erişimi olan kullanıcıların hesap kurtarma işlemi bu kadar.

Tekrar mağdur olmamak için konunun altındaki güvenlik önlemlerini okuyabilirsiniz. Şimdi hem Facebook hesabı hem de e-posta hesabı çalınan kullanıcıların ne yapması gerektiğini anlatalım.

Hem Facebook şifrem hem de e-posta adresim çalındı, ne yapmalıyım?

Sıklıkla karşılaştığımız ve çözümü biraz zor olan bir durum ama endişelenmenize gerek yok. İlk olarak e-posta adresimizin şifresini yenilemeyi deneyeceğiz. Aşağıda en yaygın üç e-posta sağlayıcısının hesap kurtarma bağlantılarını listeledik. Hangi e-posta servisini kullanıyorsanız ona tıklayarak e-posta hesabınızı kurtarmayı deneyin.
Yukarıdaki bağlantıları kullanarak e-posta hesabınızı kurtarmayı deneyin. E-posta hesabını kurtaranlar "Facebook şifrem çalındı ama e-posta adresim güvende, ne yapmalıyım?" başlığında yazılanları uygulayarak hesaplarını kurtarabilirler. E-posta hesabını kurtaramayanlar veya e-posta hesabı Facebook hesaplarından kaldırılanlar için anlatmaya devam ediyoruz. Öncelikle buraya tıklıyorsunuz. Açılan sayfadan "Hesabım Bir Başkasının Eline Geçti" düğmesine tıklıyoruz. Bu düğmeye sizi "Hesabını Bul" sayfasına götürecek. "Hesabını Bul" sayfasında telefon, ad-soyad, e-posta veya kullanıcı adınızı kullanarak hesabınızı tanımlayın. Hesabınızı tanımladıktan sonra "Mevcut veya Eski Şifreni Gir" başlıklı bir sayfa açılacak. Açılan bu sayfaya mevcut veya eski şifrenizi girmelisiniz. Girdikten sonra "Devam" düğmesine tıklayın. "Devam" düğmesi sizi "Şifreni Yenile" başlıklı bir sayfaya yönlendirecek. E-posta adresimiz çalındığı için "Bunlara artık erişimin yok mu?" bağlantısına tıklıyoruz. Karşımıza "Sana Nasıl Ulaşabiliriz?" başlıklı bir sayfa açılacak. Açılan sayfaya size ulaşabilecekleri, çalışan e-posta adresi veya telefon numarası girin ve "Devam" düğmesine tıklayın. Büyük ihtimalle karşınıza hesabınızı oluştururken kullandığınız bir güvenlik sorusu gelecek. Aşağıda benim hesabıma ait güvenlik sorusunun ekran görüntüsünü görebilirsiniz.
Facebook Şifrem Kırıldı
Facebook Şifrem Kırıldı - Güvenlik Sorusu Ekran Görüntüsü
Örneğin "Birinci sınıf öğretmeninin soyadı neydi?" bu benim kullandığım güvenlik sorusu. Bu soruyu doğru cevaplarsanız yeni bir şifre belirleyeceğiniz sayfaya yönlendirileceksiniz. Aksi taktirde Facebook size yeni bir seçenek sunacaktır. İşlem tamamlandığında Facebook şifrenizi değiştirmiş olacaksınız.

Kötü niyetli kişiler Facebook hesaplarınızı çeşitli yollara başvurarak çalabilirler. Facebook hesabınızın çaldırmamak için almanız gereken önlemleri bu başlıkta listeledik. Umarız sorununuzu çözüme kavuşturabilmişizdir. Konuyla ilgili soru veya sorunlarınızı aşağıdaki yorum formunu kullanarak bizlere ulaştırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder