22 Haziran 2014 Pazar

Facebook Dolandırıcıları ve Facebook Sahtekârlıkları

Facebook Dolandırıcıları ve Facebook Sahtekârlıkları
Facebook Dolandırıcıları ve Facebook Sahtekârlıkları
Hepinizin bildiği üzere ülkemizde neredeyse her gün, bir çok kişi, binlerce lirasını dolandırıcılara kaptırıyor. Dolandırıcıların ağına düşenler arasında profesör, doktor gibi okumuş kesim de bulunuyor. Bu nedenle dolandırıcılar tarafından mağdur edilmemeniz için bu yazıyı yazma ihtiyacı duyduk. Aynı durum sosyal medya için de geçerli. Sosyal medya kullanımından Amerika Birleşik Devletleri'nin hemen ardından ikinci sırada olan Türkiye, dolandırıcılar için büyük bir pazar. Bu nedenle dolandırıcılara karşı her zaman uyanık olmalıyız.
Bu başlıkta sizlere Facebook dolandırıcılarının hangi yöntemleri kullanarak Facebook kullanıcılarını kandırdığını anlatacağız. Dolandırıcılar kendi oluşturdukları hesaplardan veya şifresini kırdıkları hesaplardan aşağıdaki yöntemleri kullanarak sizi hedef alabilirler:
  • Arkadaşınızın hesabının şifresini kırarak, arkadaşınız gibi konuşurlar ve sizden borç para isteyebilirler.
  • Büyük paralar kazanmanızı sağlayacak bir asılsız bir iş için sizden para isteyebilirler.
  • Sözde bağış kampanyalarına dahil olmanızı isteyebilirler.
  • Herhangi bir hediye kazandığınızı söyleyerek sizden ödeme talep edebilirler.
Bu ve buna benzer yöntemleri kullanarak sizi dolandırmaya çalışanlara karşı uyanık olmalısınız. Dolandırıcılar hedeflerine ulaşabilmek için genellikle bir arkadaşınızın şifresini kırar ve onun ağzından konuşarak sizden para, kontör veya herhangi bir numaraya onay mesajı atmanızı ister. Konuyla ilgili aşağıya bir örnek koyuyoruz:

Facebook dolandırıcılık örneği.
Facebook dolandırıcılık örneği.
Ayrıca sizinle anlık olarak konuşmayıp mesaj göndererek veya kısa mesaj atarak sizden verdikleri hesaba para yatırmanızı isteyebilirler. Bu dolandırıcılığın önüne geçmek için arkadaşınızı veya arkadaşınızın çevresini telefonla arayarak durumu teyit edebilirsiniz. Bu dolandırıcılığa bir örnek verelim:
Merhaba Yusuf Akçura,
Arkadaşım gerçekten çok zor durumdayım. Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine şubat tatili için gelmiştim ve dün gece kaldığım otele dönerken gasp edildim. Şerefsizler tüm paramı ve cep telefonumu aldı, bu nedenle sana buradan mesaj gönderiyorum. Polise gittim ama şimdilik sonuç yok. Evime dönebilmem için 200 TL gerekiyor. Bu parayla otele olan borcumu ödeyip eve dönüş biletimi alacağım. Parayı IBAN numarası TR55 555 55555 5555 olan bu hesaba yatırırsan sevinirim. Sana olan borcumu evime döner dönmez ödeyeceğim.
Ayrıca ele geçirdikleri hesaplardan telefon numarası isteyen dolandırıcı ve sahtekarlar, aldıkları numaralara sahte mesaj gönderiyorlar. Bu mesajlar genellikle bir hediye kazanmakla ilgili oluyor. Gelen mesaja onay verdiğinizde dolandırıcılar amacına ulaşmış oluyorlar ve sizi mağdur ediyorlar. Sizin de başınızdan herhangi bir dolandırıcılık olayı geçmişse aşağıdaki yorum formunu kullanarak bize iletebilirsiniz. Böylelikle sayfayı ziyaret eden diğer kullanıcılar söz konusu dolandırıcılığa maruz kalmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder